Így használd a fotókat

Mi szokott lenni az eljárás, ha valaki a képeidet valahol az interneten használni szeretné? – Ezt a kérdést kaptam Rózsától, aki ez egyik róla készült fotót facebook borítóképként szeretné felhasználni. A kérdés nagyon jó, itt olvashatod a részletes választ. Ha még a cikk után is bizonytalan vagy, nem benned van a hiba, keress meg és megbeszéljük a te konkrét kérdésedet is! 

Nagyon köszönöm Rózsának a kérdést, már az is fanasztikus, hogy a felhasználás előtt jónak látta, hogy megkérdezzen. A válasz pedig függ attól, hogy hogyan szeretnéd felhasználni a képet (megosztod az oldalamról, vagy te töltöd fel valahova) ki van a képen  (csak te vagy valaki más is) milyen célra fogod használni (kizárólag magán célra vagy üzleti célra) kinek a megbízásából készültek a fotók.

Készítettem ehhez egy ábrát, amivel ezt a sok esetet egyszerűen tudjuk végignézni.

  1. A legegyszerűbb eset, ha te kérted a fotózást, mert akkor előre mindent megbeszéltünk, és a szerződésben rögzítettük azt is, hogy az ár milyen felhasználást biztosít számodra.
  2. A másik egyszerű eset, ha a Facebook oldalamról vagy a honlapomról szeretnél egy bejegyzést vagy egy fotót megosztani. Azt is külön engedély nélkül tedd csak meg bátran! Örülök, ha tetszett a munkám és megtisztelsz vele, ha másnak is megmutatod. A Nello Online Albumokban általában van Share gomb, azt is használhatod.
  3. Ha letöltötted az albumból a fotót és szeretnéd felhasználni, az már egy kis elővigyázatosságot igényel, de az sem bonyolult, ha csak te vagy a fotón és nincs semmilyen üzleti célja a felhasználásnak.

Mi az üzleti felhasználás?

Nem csak az számít üzleti felhasználásnak, ha pl. a webshopodban vagy a hirdetésedben van egy fotó a termékedről. Akkor is üzleti felhasználás, ha megjelenik rólad, mint vállalkozóról egy cikk a nyomtatott vagy online médiában, de az is, ha az üzleti Facebook oldaladon posztolsz arról, hogy voltál egy eseményen – vagyis ha a megjelenés célja az, hogy felhívd a figyelmet a tevékenységedre. Ha neked nincs vállalkozásod, nem adsz el terméket, szolgáltatást vagy a képet nem ezzel kapcsolatban és nem az üzleti oldalaidon használod fel, akkor számomra az nem üzleti felhasználás.

Ha üzleti felhasználásról van szó, akkor viszont

  • figyelned kell arra, hogy betartsd a GDPR előírásait, azaz írásos engedélyt kell kapnod mindenkitől, aki a képen szerepel
  • meg kell néznem, hogyan szerződtem a megrendelő féllel, hogy kizárólagos felhasználási jogokat kapott-e a képekre,
  • és hozzá kell járulnom nekem is, hogy használhasd a fotót.

Ez sem megoldhatatlan eset, volt már rá példa, hogy egy rendezvényen az egyik előadó is szerette volna használni a róla készült fotókat. A megrendelő is beleegyzett így megoldottuk egy kis utólagos adminisztrációval.

Tipp vállalkozóknak

Ha olyan rendezvényre kérsz fotózást, ahol rajtad kívül más is előad, vagy a résztvevők is vállalkozók, akkor érdemes megfontolnod, hogy már a szerződésbe írjuk bele, hogy kiknek lesz joguk üzleti célból is felhasználni a fotókat, pl. az előadóknak vagy akár a résztvevőknek is.  Ezzel plusz szolgáltatatást nyújtasz a résztvevőidnek, hiszen ők is felhasználhatják a róluk készült képeket és a rendezvényednek is jót tesz, ha inkább a profi fotókat posztolják és nem vagy nem csak a mobilos kattintásokat. Azért, hogy a GDPR is rendben legyen, olvasd el a Rendezvény, fotózás és adatkezelés című cikket is.

A cikket nem jogászként, hanem fotósként írtam azoknak, akik az én képeimet szeretnék megosztani. A cikk nem minősül jogi tanácsadásnak, kérlek egy fotó  felhasználása előtt konzultálj a fotót készítő fotóssal a részletekről!