RENDEZVÉNY, FOTÓZÁS ÉS ADATKEZELÉS

LESZ FOTÓZÁS A RENDEZVÉNYEDEN?

EZT MÉG AZELŐTT OLVASD EL, MIELŐTT ELKÉSZÍTED AZ ŰRLAPOT AZ ONLINE REGISZTRÁCIÓHOZ!

ÖTLÉPÉSES fotoNELLO AJÁNLÁS, HOGY JOGSZERŰEN KÉSZÍTSD EL ÉS HASZNÁLD FEL A FOTÓKAT 

Gyakran látom üzleti oldalakon, hogy fotókat osztunk meg egymásról, partnereinkről, ügyfeleinkről, rendezvényeikről vagy csak úgy. Ha ez nálad is előfordul és tudod, hogy ezzel személyes adatot kezelsz, ha van erre szabályzatod, betartod és a képen szereplők is hozzájárultak a képek elkészítéséhez, akkor szuper! Gratulálok, hogy ezt a részt is rendben tartod a vállalkozásodban, márkádban.
Ha ez most így túl sűrű volt, akkor nézzük részletesen!

KINEK SZÓL EZ AZ AJÁNLÁS?

Neked szól, ha

 • jogi személy vagy,
 • magánszemély vagy, de a fotózás célja mögött bármilyen üzleti, haszonszerzési szándék áll

MI A LÉNYEG?

A képmás is személyes adat, ahhoz, hogy valakiről felvétel készülhessen, kell az érintett kifejezett hozzájárulása és ennek igazolható módon kell rendelkezésre állnia. Ha a hozzájárulást nem kapjuk meg, akkor nem készülhet róla felvétel, hasonlóan ahhoz, hogy az e-mail címét sem tárolhatjuk a beleegyezése nélkül, úgy a képmását sem.

Hogyan kérjek hozzájárulást?

A témában jártas szakjogászoknak különböző erről az álláspontja, ezért a NAIH-hoz fordultak állásfoglalért. Addig is, amíg ez megérkezik azt osztom meg veled, amit én az ügyfeleimnek javaslok, akik rendezvényfotózásra kérnek fel: kérj beleegyezést a fotózásba és a fotók felhasználásába írásban!

5 lépéses fotoNELLO ajánlás

 • 1.

  Győződj meg róla, hogy az adatkezelési tájékoztatód a képmás kezelésére is kitér.

 • 2.

  A tájékoztatód legyen elérhető, megismerhető a résztvevők számára már a regisztrációkor.

 • 3.

  Gyűjtsd be a nyilatkozatokat!

  A rendezvényre regisztrációkor gyűjtsd be a nyilatkozatot a résztvevőktől arra vonatkozóan, hogy róluk fotó készül és azt hogyan fogod te és a fotósod felhasználni és kezelni. Offline regisztrációkor gyűjts aláírást, de egyszerűbb a dolgod, ha csak online lehet regisztrálni a rendezvényedre: regisztrációkor pipáltasd be az elfogadó dobozt. Lehet például ilyen a két elfogadó szöveg:

  • Az Adatkezelési Tájékoztatóban (saját tájékoztatód linkje) foglaltakat elolvastam, megértettem és elfogadom.
  • Hozzájárulok, hogy a rendezvényen Borza-Pozsár Erika e.v. (fotoNELLO) rólam fénykép vagy videofelvételeket készítsen. A Nello Adatkezelési Tájékoztatóban (link) foglaltakat elolvastam, megértettem és elfogadom.

 • 4.

  Az adatkezelési tájékoztatód legyen elérhető a rendezvényen.

 • 5.

  A fotósod adatkezelési tájékoztatója is legyen elérhető a rendezvényen.

  Az enyém a https://fotonello.hu/adatkezeles oldalon érhető el és mindig van nálam egy példány a fotós táskámban is.

 • +1.

  Plusz egy tipp

  Ha olyan módon szeretnéd majd felhasználni fotót, ami nem visszafordítható, pl. könyvben, nyomtatva, akkor köss szerződést, ami pontosan szabályozza a felhasználási és a szerzői jogok alakulását. Az adatkezelési hozzájárulás ilyenkor azért nem elegendő, mert az bármikor visszavonható és akkor el kell távolítanod a képet, amit pl. egy szórólap esetén nem tudsz megvalósítani.

MIÉRT KÉSZÜLT EZ AZ AJÁNLÁS?

Az ajánlást elsősorban azoknak készítettem, akik engem bíznak meg rendezvényük fotózásával. Legyen az több száz fős év végi céges ünnep, vagy 3-4 fős családi szülinap, a résztvevőknek bele kell egyezniük a fotózásba. Az ajánlás lényege, hogy felhívjam a figyelmed
 • a NELLO Adatkezelési tájékoztató 12. pontjára, mely a rendezvényeken és egyéb helyszíneken készített fényképfelvételek során történő személyes adatkezelésről szól, s mely szerint a Megrendelő, azaz a Te kötelezettséged, hogy vendégeidet, illetve a rendezvényen megjelenteket tájékoztasd arról, hogy fotófelvételek készítésére kerülhet sor,
 • valamint szerződésünk 13.1-2 pontjára, melyben engedélyt adsz nekem, hogy a rendezvényeden készült fotókat munkám bemutatására használhassam, és erről a rendezvényen résztvevőket tájékoztatod.