A retusokról

A fényképezőgéppel un. nyers képet készítek és a számítógépen készítem el azt a végső verzió, ami papírképen, diavetítésben (slideshow), a falatokon, fotókönyvben szépen mutat és hosszú éveken át mosolyt csal az arcotokra.

Kétféle kidolgozás/retus közül választhatsz. Az alap kidolgozást és képtisztítást minden képen elvégzem, amit átadok neked, ezen felül portréretust is végzek azokon a képeken, melyekre külön kéred.

Alap retus

A képeket megvágom, hogy a kompozíció tökéletes legyen. Korrigálom a színeket, árnyékokat, képminőséget hogy az a hangulat köszönjön vissza, amit átéltünk. Gyakran készítek fekete-fehér verziót is.
Ezen felül az alap retus tartalmaz általános képtisztítást is, azaz az apró, zavaró képrészeket eltüntetem vagy tompítom, ezzel is oda irányítom a figyelmet, ami igazán lényeges abban a történetben, amit a fotó, fotósorozat elmesél.
Az alap retust minden esetben kapod minden képre, a csomagárban benne van.

Legkésőbb a fotózáson

jelezd kérlek, ha a témád miatt fontos, hogy a képen ne legyen helyi módosítás! Ekkor általános képtisztítást nem végzek, csak  az egész képre hatással lévő kontraszt-, és színkorrekció valamint vágás lesz a képen.

Portréretus

Egy riportfotó sorozatban is sok portrét fogsz kapni. Ha kéred extraként elkészítem ezek magazin jellegű változatát portréretussal, ami az alap retuson felül
  • tartalmaz “digitális bőrtisztítást”
  • és tartalmaz világítás korrekciót is,
  • de nem tartalmaz alakkorrekciót.

Mikor kérd a portré retust?

Elegendő akkor megrendelned, amikor már láttad az egész sorozatot. Nem kell minden képre portré retus, de ha egy-egy képnek kiemelt szerepet szánsz és pl. nagyban vagy nyomtatásban is szeretnéd látni, akkor javaslom.

Az alábbi képen hasonlítsd össze, milyen a fotó nyersen, amikor még nem is látod, és milyen változást várhatsz a portré retustól az alap retushoz képest.

Nyers fotó módosítás nélkül – ahogyan a sorozatodban nem fogod látni.

Az elkattintott kép

A csúszka jobbra-barka húzásával hasonlítsd össze a kép Alap és a Portré retussal elkészített változatát!